De vrienden van Bush jr
De vrienden van Bush jr.
de meeste massamoorden van saddam hoessein werden gepleegd toen de vs en het verenigd koninkrijk hem steunden
bart tromp
Veel vrienden heeft de huidige president van de Verenigde Staten niet in Nederland. Bij een recente peiling gaf zes procent van de ondervraagden de voorkeur aan Bush jr., tegen 63 procent aan Kerry. In de media zijn de voorstanders wat dat aangaat oververtegenwoordigd.
Van de vrienden van Bush ben ik niet onder de indruk. Het laagste echelon bestaat uit journalisten en columnisten die klakkeloos de anti-Kerry-campagne van Bush jr. overschrijven. Het duidelijkste voorbeeld daarvan zijn degenen die met veel poeha de Republikeinse aanval op Kerry’s prestaties als jonge luitenant in Vietnam nakauwden, zonder ook maar enige poging te doen de waarheidsgetrouwheid daarvan na te gaan. Toen de aantijgingen vals bleken te zijn, hielden ze hun mond. Zo werkten ze gewetenloos mee aan de derde poging tot politieke sluipmoord van Bush’ politieke spindoctor, Karel Rove. Eerder orchestreerde hij op dezelfde wijze de nederlaag van de zittende gouverneur van Texas, Ann Richards, en de eliminatie van John McCain als Republikeinse kandidaat voor het presidentschap – de laatste door in een fluistercampagne bij de voorverkiezingen in South Carolina te suggereren dat McCain een onwettige zwarte dochter had verwekt. Rove blijft achter de schermen. ‘ Om de hoek gaat Mackie Messer/die men niets bewijzen kan.’
Van hetzelfde slag zijn de columnisten die naar voren haalden dat senator Kerry tegen 87 miljard dollar extra voor de financiering van de oorlogen in Irak en Afghanistan heeft gestemd zonder erbij te zeggen dat Kerry vóór heeft gestemd, toen het wetsvoorstel inhield dat dit bedrag betaald zou worden door de belastingverlaging voor de allerrijkste Amerikanen terug te draaien. Dat was voor Bush jr. onaanvaardbaar. Die laat liever de staatsschuld groeien. Het hogere echelon van Bush-vrienden bestaat uit journalisten en commentatoren die ik in het algemeen serieus neem. Maar in het geval van Bush jr. en zijn politiek maken zij mij dat onmogelijk, door hun inconsistentie en wereldvreemdheid. Voorafgaande aan de oorlog tegen Irak heb ik met verschillende van hen schriftelijk of in levende lijve gediscussieerd. Zij vonden toen allemaal dat ‘ de massavernietigingswapens’ van Saddam Hoessein een reële dreiging vormden, dat de inspecties van de Verenigde Naties een wassen neus waren en dat een oorlog tegen Irak daarom, ondanks de afwezigheid van legitimatie door de Verenigde Naties, op een of andere manier geoorloofd was: “Nood breekt wet. ” Ze waren allemaal ook erg onder de indruk van de power point-presentatie van Colin Powell voor de Veiligheidsraad, waarvan ik toen al constateerde dat deze geen enkel bewijs bevatte voor het bestaan en de dreiging van ‘ massavernietigingswapens’. Op dat moment had het VN-team van ElBaradei al gerapporteerd dat er geen sprake was van Iraakse nucleaire programma’s, laat staan wapens.
Anderhalf jaar later komt het onderzoeksteam van de Amerikaanse regering alsnog tot dezelfde conclusie. Maar de vrienden van Bush jr. doen dan alsof dat helemaal niet van belang is. Fijn dat zo’n afschuwelijke massamoordenaar weg is! Maar daar ging de oorlog niet om. De meeste massamoorden van Saddam Hoessein werden gepleegd toen de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk hem steunden in zijn aanvalsoorlog tegen Iran. Dat was ook de periode waarin Saddam Hoessein chemische wapens tegen Iraakse Koerden gebruikte. Parlementslid Tony Blair weigerde toen moties die daartegen protesteerden te ondertekenen. Donald Rumsfeld reisde naar Bagdad om Saddam Hoessein ingrediënten voor zulke wapens te leveren. Over zulke hypocrisie houden de vrienden van Bush jr. hun mond.
Ze maken wel veel ophef van de verschrikkelijke klap die Amerika op 11 september 2001 heeft gekregen. Dat is een excuus voor alles, van aanvalsoorlogen tegen een vierderangs staatje tot het liegen tegen en bedriegen van de eigen bevolking. Sinds ‘ 9/11’ zijn meer dan zestigduizend Amerikanen aan hun eind gekomen door vuurwapens, twintig keer zoveel als het aantal slachtoffers van die aanslagen. Maar Bush jr., die zich volgens een van zijn Nederlandse vrienden niks aantrekt van opiniepeilingen, toonde zich vorige maand te laf om de vrije verkoop van snelvuurgeweren verder te verbieden. De overgrote meerderheid van de Amerikanen is daar voor. De president is echter veel benauwder voor de National Rifle Association dan voor ‘ de massavernietigingswapens’ van Saddam Hoessein. Daar hoor ik zijn Nederlandse vrienden nooit over.
- Auteur
- Bart Tromp
- Verschenen in
- Het Parool
- Datum verschijning
- 28-10-2004